Kuřecí polévka s knedlíčky

Kuřecí polévka s knedlíčky

Klasická polévka, která zahřeje i zasytí. Vyzkoušejte si snadnou přípravu podle našeho receptu.

Ingredience (vývar):

  • 1 kg kuřete (celé bez dronů)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 100 g cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 150 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g pórku
  • 200 g kedlubny
  • 1 stroužek česneku
  • voda


Ingredience (knedlíčky):

  • 1 ks vejce
  • 20 g mandlové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • libeček, nebo petrželka (hrst)
  • sůl a pepř


Postup:

  1. Z celého kuřete si ořízneme maso (přibližně 250 g).
  2. Ořezané kuře vložíme do hrnce a zalijeme vodou, tak aby bylo celé ponořené a přivedeme k varu.
  3. Lžicí postupně odstraňujeme vznikající pěnu.
  4. Jakmile se nám netvoří pěna, přidáme koření: bobkový list, nové koření, pepř a lehce osolíme.
  5. Vaříme přibližně jednu hodinu - nebo dokud nepůjde maso lehounce od kosti.
  6. Vývar si slijeme přes síto a obereme si z kuřete maso, které přidáme zpět k vývaru.
  7. Necháme si lehce zesklovatět cibulku na másle a následně přidáme nakrájený řapíkatý celer.
  8. Následně za stálého míchání přidáme nakrájenou mrkev a petržel.
  9. Na závěr přidáme nakrájený pórek, rozdrcený česnek a nakrájenou kedlubnu.
  10. Vše zalijeme vývarem s kousky masa a necháme povařit 15 minut.
  11. Zatímco se nám polévka vaří, přidáme knedlíčky. Syrové maso, které jsme si na začátku odřezali nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme najemno.
  12. Do masové hmoty přidáme mandlovou mouku, utřený česnek, nasekané bylinky sůl a pepř.
  13. Pomocí lžíce tvarujeme knedlíčky, které necháme krátce povařit, dokud nevyplavou - knedlíčky si ideálně uvaříme stranou ve vroucí vodě, abychom neměli zakalený vývar.
  14. Následně knedlíčky jen přidáme do vývaru.


Tip:

Polévku si můžeme samozřejmě připravit bez knedlíčů, případně můžeme vynechat kedluben, který není pro chuť vývaru klíčový.