Kuřecí polévka s knedlíčky
Klasická polévka, která zahřeje i zasytí. Vyzkoušejte si snadnou přípravu podle našeho receptu.
Ingredience (vývar):
- 1 kg kuřete (celé bez dronů)
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 100 g cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 150 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g pórku
- 200 g kedlubny
- 1 stroužek česneku
- voda
Ingredience (knedlíčky):
- 1 ks vejce
- 20 g mandlové mouky
- 2 stroužky česneku
- libeček, nebo petrželka (hrst)
- sůl a pepř
Postup:
- Z celého kuřete si ořízneme maso (přibližně 250 g).
- Ořezané kuře vložíme do hrnce a zalijeme vodou, tak aby bylo celé ponořené a přivedeme k varu.
- Lžicí postupně odstraňujeme vznikající pěnu.
- Jakmile se nám netvoří pěna, přidáme koření: bobkový list, nové koření, pepř a lehce osolíme.
- Vaříme přibližně jednu hodinu - nebo dokud nepůjde maso lehounce od kosti.
- Vývar si slijeme přes síto a obereme si z kuřete maso, které přidáme zpět k vývaru.
- Necháme si lehce zesklovatět cibulku na másle a následně přidáme nakrájený řapíkatý celer.
- Následně za stálého míchání přidáme nakrájenou mrkev a petržel.
- Na závěr přidáme nakrájený pórek, rozdrcený česnek a nakrájenou kedlubnu.
- Vše zalijeme vývarem s kousky masa a necháme povařit 15 minut.
- Zatímco se nám polévka vaří, přidáme knedlíčky. Syrové maso, které jsme si na začátku odřezali nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme najemno.
- Do masové hmoty přidáme mandlovou mouku, utřený česnek, nasekané bylinky sůl a pepř.
- Pomocí lžíce tvarujeme knedlíčky, které necháme krátce povařit, dokud nevyplavou - knedlíčky si ideálně uvaříme stranou ve vroucí vodě, abychom neměli zakalený vývar.
- Následně knedlíčky jen přidáme do vývaru.
Tip:
Polévku si můžeme samozřejmě připravit bez knedlíčů, případně můžeme vynechat kedluben, který není pro chuť vývaru klíčový.